همه چیز در مورد شخصیت مهرطلب

people-pleasing-1200x800.jpeg

یک شخص مهرطلب حس می‌کنه که باید به همه کمک کنه و همه رو راضی نگه‌داره، حتی اگه این‌کار به قیمت فدا کردن خواسته‌ها و نیاز‌های خودش باشه.

هممون دلمون میخواد که بقیه دوستمون داشته باشن، ولی اگه تلاش ما برای خوشحال کردن دیگران باعث بشه خودمون و نیازهامون رو نادیده بگیریم، بهتره برگردیم و نگاهی به عقب بندازیم و به دنبال راه‌حل باشیم.

آیا من یک فرد مهرطلب هستم؟ (نشانه‌های شخصیت مهرطلب)

برخی از رفتارهایی که نشون میدن، یک فرد شخصیت مهرطلب داره :

  • نه گفتن به درخواست‌ها براش خیلی سخته

  • عزت‌ نفس پایینی داره و نیاز داره مدام از طرف دیگران تایید بشه

  • نظر مردم براش خیلی مهمه

  • اغلب ترجیح میده با هیچ نظری مخالفت نکنه

  • انتقاد کردن از اطرافیان براش خیلی سخته

  • از اینکه دیگران رو عصبانی کنه خیلی ناراحت میشه و عذاب وجدان زیادی رو تجربه می‌کنه

  • حس می‌کنه مسئول خوشحال کردن دیگران هست

  • زیاد عذرخواهی می‌کنه

  • نیازهای اطرافیانش براش اولویت داره و به خواسته‌های خودش اهمیت نمی‌ده

  • وقت آزاد زیادی نداره، چون مدام در حال راضی نگه‌داشتن و کمک به بقیه افراده

  • از دعوا کردن می‌ترسه. وقتی احساساتتش آسیب دید،ترجیح میده راجع به اون حرفی نزنه

  • به ندرت وظایفی رو به دیگران می‌سپاره

دلایل مهرطلبی

چرا شخصیت مهرطلبی دارم؟

نداشتن هدف در زندگی

گاهی وقتها آگاه نبودن از خواسته‌ها، نیازها و اهداف خودمون، باعث میشه خواسته‌های دیگران رو در اولویت قرار بدیم.

نداشتن عزت نفس

ارزش ندادن به خودمون و نیازهامون یکی دیگه از دلایل مهر طلبی هست. نداشتن اعتماد‌بنفس باعث می‌شه برای رضایت از زندگی، نیازمند تایید بیرونی باشیم و با در نظر نگرفتن خودمون و خوشحال کردن دیگران، این تایید رو از اونها دریافت کنیم.

تجربه‌های کودکی

والدینی که به صورت شرطی محبت می‌کنن، کودکانی مهرطلب بار خواهند آورد. اگر به‌عنوان والدین، طوری رفتار می‌کنین که کودکتون احساس می‌کنه برای دوست داشته شدن از طرف شما، باید مودب و حرف‌گوش کن و.. باشه، زمینه رو برای تبدیل شدن کودک به فردی مهرطلب در آینده، فراهم می‌کنین. شخصی که در تمام روابطش به دنبال راضی نگه‌داشتن بقیه خواهد بود.

ترس از طرد شدن

گاهی در روابطمون با انسانهای مختلف، احساس ناامنی و ترس از رها شدن باعث می‌شه هر کاری رو برای رضایت و خوشحالی اطرافیانمون انجام بدیم چرا که فکر می‌کنیم در غیر اینصورت اونها ما رو دوست نخواهند داشت و از ما فاصله خواهند گرفت.

دلایل مهرطلبی
دلایل مهرطلبی

تاثیرات مهرطلبی بر زندگی شخصی و روابط

  • استرس و اضطراب

اگر فرد، مهرطلب باشه، یعنی خواسته‌ها و نیاز‌های دیگران براش اولویت داشته باشه، مطمئنا زمان خیلی کمی برای انجام کارهای شخصی، رسیدگی به خود و تمرکز روی اهدافش خواهد داشت، در نتیجه احساس استرس و اضطراب خیلی زیادی رو تجربه می‌کنه.

  • خشم و عصبانیت

محبت بیش از حد باعث بوجود اومدن انتظار کاذب از دیگران می‌شه و از اونجایی که لزوما این انتظارات برآورده نخواهند شد، در فرد احساس خشم و عصبانیت و در نتیجه اون، نشخوارفکری بوجود خواهد اومد.

خشم و عصبانیت فروخورده باعث بروز مشکلات جسمی مثل فشارخون بالا در ما خواهد شد.

  • خستگی

نادیده گرفتن نیازهامون و بیان نکردن اونها و نگران احساسات و افکار دیگران بودن، باعث میشه از لحاظ ذهنی خسته و فرسوده بشیم، و این خودش زمینه‌ساز بروز افسردگی و دیگر اختلالات شخصیتی، مثل اختلال شخصیتی وابسته، در ما خواهد شد.

  • بوجود اومدن مشکل در روابط

شخص مهرطلب کل انرژی و زمانش رو صرف رسیدگی به دیگران و خوشحال کردن اونها می‌کنه و این موضوع باعث آزردگی و ناراحتیش می‌شه، چون احساس می‌کنه همسرش او رو نادیده می‌گیره و از محبتهاش سوءاستفاده می‌کنه.

مورد دیگه این‌که، از اونجاییکه شخص مهرطلب از بوجود اومدن اختلاف و تعارض می‌ترسه و معمولا از مشاجره دوری می‌کنه، فرصت انتقاد کردن از دیگران و در کنار اون، شنیدن انتقاد از دیگران رو از دست خواهد داد. متاسفانه رابطه بدون انتقادات سازنده رابطه‌ی موفقی نخواهد بود.

تاثیرات مهرطلبی بر زندگی
تاثیر مهرطلبی بر زندگی شخصی و روابط

راهکارهای غلبه بر مهرطلبی

خوشبختانه راهکارهایی وجود داره که با کمک اونها می‌تونیم بر مهرطلبی غلبه کنیم و بین خواسته‌های خودمون و نیازهای دیگران تعادل برقرار کنیم و کاری کنیم که نیازمون برای راضی نگه‌داشتن دیگران، تبدیل به فداکاری بیش از حد و در نتیجه سرخوردگی ما نشه. در این قسمت مقاله به برخی از این راهکارها می‌پردازیم:

 نه گفتن را تمرین کنین

شما زمان و انرژی کافی ندارید تا همه درخواست‌ها رو قبول کنید، پس گاهی نه بگین. تصور کنین دوستتون از شما می‌خواد تا برای خرید، همراهیش کنین، مهرطلبی باعث می‌شه اولین فکری که به ذهنتون برسه این باشه که،”اگه نه بگم دوستم حتما از دست من دلخور میشه پس، قبول می‌کنم. دو ساعت خرید رفتن که چیزی نیست”.

برای غلبه بر این احساس، اول مدتی مکث کنین و به این فکر کنین که خودتون چه کارها و وظایفی برای انجام دادن دارین، و خیلی ساده، “نه” بگین. مطمئن باشین نه تنها دوستتون رو ناراحت نمی‌کنین بلکه به مرور زمان دوستان و اطرافیانتون احترام بیشتری برای شما قائل خواهند شد.

اگه براتون سخته از اول “نه” بگید، این جمله‌ها رو امتحان کنین:

– بذار برنامه‌هام رو چک کنم جواب میدم

– کمی زمان بده تا راجع به درخواستت فکر کنم

– فردا بهت جواب میدم

– و …

و یا می تونین پیشنهاد جایگزینی ارائه بدین، مثلا من الان نمی‌تونم بیام خرید ولی اگه دوست داشتی آخر هفته میریم.

مدام عذرخواهی نکنین

فقط برای اتفاقاتی که شما باعثش شدین معذرت بخواین و درصدد جبران بربیاین. عذرخواهی کردن زیاد یکی از نشانه‌های مهرطلبیه و کار درستی نیست.

پس وقتی به درخواست دیگران “نه” می‌گید، بخاطرش عذرخواهی نکنین و توضیح اضافی هم ندین.

 اهداف مشخصی برای خودتون داشته باشین

پرداختن به علاقه‌های شخصی و اهداف خود باعث می‌شه اعتماد بنفس و در نتیجه احساس رضایت بیشتری داشته باشین.

مدام با خودتون تکرار کنین که شما مجبور نیستین به همه کمک کنین و گوش شنوای افراد باشین، وقت و انرژی شما محدوده و باید اون انرژی رو در جهت رضایت خود و رسیدن به اهداف شخصی خودتون صرف کنین و در زمان باقی مونده، به افرادی که برای شما اهمیت دارن، کمک و محبت کنین.

از مشاور کمک بگیرین

با وجود راهکارهای زیادی که برای غلبه بر مهرطلبی وجود داره، حل مشکلاتی که از کودکی در وجود ما شکل گرفتن، کار مشکلی هست. پس با مراجعه به روانشناس و پیدا کردن ریشه مشکلات، و علت اصلی و درونی بوجود اومدن اونها می‌تونیم، ساده‌تر از پس این مشکلات بر بیاییم.

 

بیشتر بخوانید  :  چرا اهمالکاری می کنیم؟


پاسخ دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری نشانه گذاری شده اند *


کلیه حقوق سایت، متعلق به رایان میباشد.